Malmö Akvavits sillbakelse

En läcker sillanrättning som passar utmärkt som förrätt tillsammans med Malmö Akvavit.

Wilhelm Pieplow

Legendarisk krögare på Årstiderna i Kockska Huset

Ingredienser

Recept för 4 personer

 Gravad sill

  • 200 g dragen strömming
  • 1 dl ättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk salt

Grava i 24 timmar till sillen är helt vit


Sillag

  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 4 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 msk krossad vitpeppar
  • 1 tsk kummin
  • 1 citron, zest och juice

Blanda samman ingredienserna och lägg i den gravade sillen


Tårta

  • 8 skivor smörad kavring
  • 4 skivor västerbottenost
  • 4 msk crème fraiche
  • 4 kalla kokta potatisar
  • 1 dl plockad bladpersilja och dill
  • 1 rödlök tunt skivad
  • lite gräslök

Gör så här

Varva kavring, västerbottenost, kavring, crème fraiche, skivad kokt potatis, plockade örter. Avsluta med sillfiléer och toppa med rödlök.